Recept 121

Bloemkool-kerrie ovenschotel.

Ingrediënten voor 4 personen:

600 g aardappelpuree, zelfgemaakt of kant-en-klaar
1 bloemkool
300 g mager rundergehakt
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 theel. kerriepoeder
40 g witte rozijnen
30 g roomboter
30 g bloem
150 ml melk
1 ei
75 g geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Week de rozijnen in witte wijn of water.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schil de stronk en snijd in evengrote stukjes als de roosjes. Kook de bloemkool kort voor in licht gezouten water – niet helemaal gaarkoken. Giet de bloemkool af, laat goed uitlekken en vang 250 ml kookvocht op.
Verhit een koekenpan met wat boter of olie en fruit de ui en knoflook zacht. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met zout en peper. Schep de bloemkool en uitgelekte rozijnen erdoor.
Vet een ovenschaal in met boter en verdeel het gehaktmengsel erover.
Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur (niet laten kleuren) en voeg de bloem en kerriepoeder toe. Bak de bloem, al roerend met een garde, circa een minuut op laag vuur mee om te garen. Zet het vuur hoger en voeg beetje bij beetje en al roerend, het opgevangen bloemkoolvocht en de melk toe, totdat je een dikke, gladde saus hebt. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en laat de saus een minuut afkoelen. Splits het ei en klop de eidooier door de saus. Het eiwit gebruik je niet.
Verdeel de kerriesaus over de bloemkool. Dek af met de aardappelpuree en geraspte kaas.
Zet de oventemperatuur terug naar 200 graden en bak circa 25 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.
 Ingezonden door Toos.