Recept 107

Zweedse gehaktballetjes van Sonja.

IngrediŽnten voor 4 personen:

300 g half-om-half gehakt
80 ml (kook)room
1 ei
1 grote aardappel
4 eetl. paneermeel
2 eetl. bloem
1 eetl. worcestersaus
2 theel. scherpe mosterd
1/2 runder bouillonblokje
1/2 ui
1/2 theel. pimentpoeder of nootmuskaat
1/2 theel. knoflookpoeder
verse peterselie

Bereiding:

Kook 1 aardappel en maak hier puree van. Snijd een halve ui ragfijn en hak een bosje peterselie eveneens ragfijn.
Doe de aardappelpuree samen met 300 g half-om-half gehakt, de fijngehakte peterselie, de fijngesneden ui, 1 ei, 4-5 eetl. paneermeel, 1/2 theel. knoflookpoeder, 1/2 theel. pimentpoeder (of nootmuskaat) en een flinke snuf zout en peper in kom en maak hier mooie ronde gehaktballetjes van. Met deze hoeveelheid maak je circa 20 gehaktballen.

Zweedse gehaktballen maken:
Doe een flinke klont boter in de koekenpan en bak de gehaktballen op matig vuur rondom bruin. Keer geregeld.
◾Haal de balletjes als ze gaar zijn uit de pan en zet even weg.
Doe wederom een flinke klont boter in de pan en voeg 2 ruime el bloem toe. Roer de bloem op laag vuur door de gesmolten boter.
Voeg nu 200 ml warm water toe en een half verkruimeld runder bouillonblokje. Voeg ook 80 ml kookroom toe, 1 eetl. worcestersaus en 2-3 theel. scherpe (Dijon) mosterd. Meng alles goed door elkaar.
Voeg de balletjes toe aan de saus en laat op matig vuur warm worden. Laat de saus een beetje indikken. Serveer met verse peterselie. Thatís all, št smaklig!
 Ingezonden door Sonja.