Denk aan de
rusttijd van 1 uur! (de kaas moet koud zijn voordat de gehaktballen
gebakken worden omdat de kaas er anders uit loopt!)Ik heb de
gehaktballen afgelopen week (okt. 2011) weer eens gemaakt(ook voor
een foto). Het recept aangepast door mosterd door het gehakt te
mengen en de vulling wat pittiger te maken door belegen kaas te
gebruiken en de vulling te kruiden met wat zout, tabasco en
paprikapoeder. Zo smaakt de gehaktbal nog beter!
Een volgende keer heb ik roomkaas met knoflook en kruiden gebruikt.
Nog lekkerder! I.p.v. prei zijn kleine stukjes gedroogde tomaat ook
erg lekker. Veel variaties denkbaar met deze lekkere bal.
Op verzoek van mijn nichtjes maar weer de ballen gemaakt. Weer aan
het variëren geslagen. Dit keer (15/11`11) fijngesneden prei met
geperst teentje knoflook even in de olie gesmoord. Daarna door de
kruidenkaas met 2 eetlepels geraspte oude kaas. Vulling nog weer
lekkerder.
Hoe gaat het verder met deze bal?
Voorbereiding
In kom gehakt mengen met 1 ei, peper, nootmuskaat, zout, mosterd en
paneermeel. Kaas in piepkleine blokjes snijden. Roomkaas los roeren.
Fijngesneden prei, kruiden en kaasblokjes door de roomkaas mengen.
Roomkaas in vier porties verdelen. Gehaktmengsel in 4 porties
verdelen. Van iedere portie gehakt weer 2 platte schijven vormen.
Roomkaasmengsel in het midden van een gehaktplak leggen en tweede
plak gehakt er op drukken. Druk vooral de zijkanten goed dicht. Vorm
er een mooie dichte plak van.
Laat de gehaktballen minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast rusten!
Doe je dit niet, dan gaan de gehaktballen open tijdens het bakken en
loopt het kaasmengsel eruit!
Bereidingswijze
Voor de paneerlaag het tweede ei los kloppen. Gehaktplakken eerst
goed door het los geklopte ei en dan door het paneermeel wentelen
(zijkanten eventueel 2x). (Zonnebloem)-olie (of half olie, half
boter)in een Koekenpan verhitten. Gehaktplakken - op niet al te hoge
warmtebron - rustig rondom gaar en lichtbruin bakken (plm. 20
minuten). Regelmatig draaien.
Nog een mogelijkheid is de ballen eerst snel rondom bruin te bakken
en dan in een voorverwarmde oven van 160 graden te zetten gedurende
plm. 20 minuten. Dan zijn de ballen nog lekkerder.
Serveertips
Lekker met gebakken aardappeltjes of aardappelpuree. Hierbij passen
veel soorten groenten, zoals bonen, broccoli, spinazie, doperwten,
worteltjes.
De ballen kunnen heel goed worden ingevroren. Daarna diepgevroren
plm. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Heerlijk!
|