Rundergehakt
(ongeveer 500 g.). Dit komt niet zo precies. De meeste winkels
hebben wel een ponds verpakking rundergehakt liggen. Mager
rundergehakt is natuurlijk ook prima.
2 eetlepels Ketjap Manis
Ietsje uitschieten mag ook hoor
1 eetlepels grove mosterd
Dit mag best een flinke grote lepel zijn
½ eetlepel zout
Niet te veel, altijd voorzichtig met het zout
1 eetlepel mosterd
Dit is dus de gewone franse mosterd
1 theelepel cayennepeper
En ook hier mag je flink uitschieten, lekker pittig hé
2 eieren
Groot of kleine eieren, maakt niet uit
100 gram paneermeel
Goed opletten hoeveel het is want als je het nog een keer maakt meet
je het op het gevoel af. Ook goed.
1 pot vleesfond
Heel belangrijk want hier krijg je toch een lekker jus van. Een pot
is ongeveer 380 ml.
25 gram boter |
En een klein
beetje boter om in te bakken en voor wat extra smaak in de fond
Ok, en nu aan het werk. Met je handen dus eerst even goed wassen.
Doe alles behalve de fond en de boter door elkaar en kneden maar.
Net zo lang het gehakt mengsel kneden tot alles goed door elkaar is
gemengd. Als alles goed door elkaar is draai je de gehaktballen. Je
kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 wat kleinere.
Gewoon doen wat je lekker vindt. Hou je van grote gehaktballen dan
maak je grote gehaktballen. Aan het gehaktballen draaien dus. Als je
daarmee klaar bent kun je twee dingen doen. Of je gaat gewoon verder
of je laat ze minimaal half uur in de koelkast ¿rusten¿. Ze blijven
dan beter in vorm in de pan. Krijg je een wat chiquere gehaktbal.
Ook lekker.
De beste gehaktbal ooit nog even bakken
Boter in de ban, olijfolie mag ook maar is toch net iets minder
lekker. Vervolgens rondom aanbakken. Dat betekent dus dat je er bij
moet blijven staan en de gehaktbal moet laten rondgaan in de pan tot
alle kanten lekker bruin zijn. Nu kun je twee dingen doen. Meteen de
fond erbij gieten of eerst even het bakvet eruit scheppen. Daardoor
wordt de smaak wel ietsjes minder maar het is veel gezonder. Giet
vervolgens de fond erbij en laat alles een halfuurtje in de pan
lekker sudderen. Als je niet al te grote gehaktballen hebt kan het
wel sneller maar een beetje sudderen kan voor de smaak nooit kwaad.
Wel de deksel schuin op de pan zetten dan kook de fond iets in.
|