Tree 4 van !

Halvarine, margarine en oliŽn.
Deze tree staat voor alle vetten en oliŽn die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden. Hierbij kan je denken aan bakboter, halvarine of wokolie. Het eten van deze producten helpt je om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals vitamine A, D, E en essentiŽle vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam zelf niet aan kan maken.

Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam.
Verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en zijn niet goed voor je cholesterol.
Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam.
Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van je huid, een goede werking van je ogen, voor de groei en voor de weerstand.
Kies producten met zo min mogelijk verzadigd vet. Dat zijn de zachte soorten vet, zoals halvarine voor op brood, vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles en alle soorten olie.

Voor op brood heeft halvarine de voorkeur. Dit heeft een laag vetgehalte en levert daardoor minder calorieŽn. Aan halvarine en margarine wordt vitamine A en vitamine D toegevoegd. Smeer je geen halvarine of margarine op brood, gebruik dan vloeibare margarine uit een knijpfles. De vitamines worden ook hieraan toegevoegd.

Gebruik voor het frituren vloeibaar frituurvet of olie in plaats van hard frituurvet.
Bekijk de keuzetabel voor dit vak op de pagina Eet gevarieerd. Kies het vaakst voor de voorkeur, soms voor de middenweg en af en toe voor een uitzondering.

 

Deze wijsheid komt van: www.voedingscentrum.nl