Zuivel, vlees,
vis en vervangers
Deze tree staat voor vlees, vleeswaren, vis, melk, melkproducten, kaas,
ei en vleesvervangers. Het eten van deze producten helpt je om
onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals eiwitten,
visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines.
Vlees en vleesvervangers leveren onder meer eiwitten. Eiwitten zijn
nodig als bouwstof in de cellen en voor de aanmaak van bijvoorbeeld
spierweefsel in je lichaam.
Melk en melkproducten leveren naast eiwit ook veel calcium en dat is
belangrijk voor je botten.
Vlees bevat ijzer dat goed door het lichaam kan worden opgenomen en
daarmee helpt om bloedarmoede te voorkomen.
Het eten van vis verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Eet
daarom 2 keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis.
Varieer zo veel mogelijk tussen verschillende soorten vlees,
vleesvervangers, vis en ei. Op die manier krijg je alle
voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om gezond te
blijven.
Vlees, vleeswaren, kaas, melk en melkproducten kunnen veel verzadigd
vet bevatten. Kies daarom bij vlees en zuivel wel voor de magere
varianten, omdat hier minder verzadigd vet in zit.
Eieren bevatten onder andere veel eiwit en vitamines. Maar in eieren
zit ook cholesterol. Zo’n 3 tot 4 eieren per week passen prima in
een gevarieerd eetpatroon.
|