Recept 70, Oostenrijk: Salzburger Nockerln (bollen). |
Ingrediënten voor 4 personen: |
40 g boter - 1/8
liter slagroom - 1 pakje vanillesuiker - 4 eidooiers - 60 g suiker -
2 eetlepels droge witte wijn - 40 g bloem - 1 mespunt zout - 8
eiwitten - poedersuiker |
Bereiding: |
Verwarm de oven
voor op 220°C. Doe de boter, de slagroom en vanillesuiker in een pan
en laat die, terwijl u met een garde krachtig roert, kort aan de
kook komen. Haal de pan van het vuur en zet die apart. Klop de
eidooiers met de suiker schuimig. Voeg de witte wijn, de gezeefde
bloem en het zout toe. Blijf roeren tot de massa crème-achtig is.
Klop de eiwitten stijf (voeg eventueel enkele druppels citroensap
toe) en schep ze door de dooiermassa. Doe alles in een ingevette
vuurvaste schaal en maak er met een spatel 'heuveltjes' en 'dalen'
in (Nockerln). Zet de schaal dan in de oven en laat ongeveer 12-16
minuten bakken. Breng intussen de bessengelei met de rode wijn,
honing en vanillesuiker al roerend aan de kook. Verdeel de Nockerln
over dessertbordjes en lepel de saus eromheen. |
|