Voorbereiding:
In kom gehakt mengen met 1 ei, peper, nootmuskaat, zout, mosterd en
paneermeel. Kaas in piepkleine blokjes snijden. Roomkaas los roeren.
Fijngesneden prei, kruiden en kaasblokjes door de roomkaas mengen.
Roomkaas in vier porties verdelen. Gehaktmengsel in 4 porties
verdelen. Van iedere portie gehakt weer 2 platte schijven vormen.
Roomkaasmengsel in het midden van een gehaktplak leggen en tweede
plak gehakt er op drukken. Druk vooral de zijkanten goed dicht. Vorm
er een mooie dichte plak van.
Laat de gehaktballen minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast rusten!
Doe je dit niet, dan gaan de gehaktballen open tijdens het bakken en
loopt het kaasmengsel eruit!
Bereidingswijze:
Voor de paneerlaag het tweede ei los kloppen. Gehaktplakken eerst
goed door het los geklopte ei en dan door het paneermeel wentelen
(zijkanten eventueel 2x). (Zonnebloem)-olie (of half olie, half
boter)in een koekenpan verhitten. Gehaktplakken - op niet al te hoge
warmtebron - rustig rondom gaar en lichtbruin bakken (plm. 20
minuten). Regelmatig draaien.
Nog een mogelijkheid is de ballen eerst snel rondom bruin te bakken
en dan in een voorverwarmde oven van 160°C. te zetten gedurende plm.
20 minuten. Dan zijn de ballen nog lekkerder.
Serveertip:
Lekker met gebakken aardappeltjes en sperziebonen.
|