Recept 46, Moussaka met aardappelen.

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g gemengd gehakt
2 eetlepels olie
2 uien
2 knoflookteentjes
2 vleestomaten
2 eetlepels olie
⅛ l rode wijn
3 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
versgemalen peper, zout
25 g boter
20 g bloem
¼ liter melk
2 theelepels verbrokkelde bouillonblokjes
1½ kg vastkokende aardappelen
5 eetlepels olijfolie
4 laurierblaadjes

Bereiding:

Bak het gehakt in de olie en verkruimel het.
Schil de uien en de knoflookteentjes, hak ze fijn en bak ze even mee.
Ontvel de tomaten, verwijder pulp en pitjes en hak het vruchtvlees in stukjes.
Doe ze samen met de puree in de pan en meng er de wijn door.
Kruid met peper en zout en laat alles 5 minuten garen.
Verhit voor de saus de boter in een pan en meng er de bloem door.
Doe er de melk bij en laat 5 minuten op laag vuur koken.
Kruid met de bouillon.
Schil de aardappelen, snijd ze in ½ cm dikke schijven en bak die in de olie goudbruin.
Schik de helft van de aardappelen in een vuurvaste ovenschaal, verdeel er het gehakt en de saus over en eindig met de rest van de aardappelen.
Bestrooi met laurierblaadjes.
Dek de schaal af en bak het gerecht 40 minuten in een op 200ºC. voorverwarmde oven.
Laat het gerecht onafgedekt nog 10 minuten garen.