Meringue is een
soort schuimgebakje, dat oorspronkelijk uit Zwitserland (Meiringen
in kanton Bern) komt, maar ook in Frankrijk en België met dezelfde
naam en Duitsland (onder de naam Baisser) te vinden is.
Voorbereiding:
Verwarm de oven op 110 graden Celsius, met luchtcirculatie.
De gardes van de mixer en de kom moeten brandschoon zijn, anders
wordt het eiwit niet stijf.
Bereidingswijze:
Zeef de poedersuiker
Scheid de eieren.
Klop het eiwit met het zout met de mixer op de hoogste stand, rustig
niet te veel bewegen, totdat het eiwit behoorlijk wat volume heeft;
Voeg dan 1 eetlepel kristalsuiker toe en mix verder, voorzichtig de
suiker toevoegen, in het begin per lepel, zet de stand van de mixer
op twee en mix verder totdat de suikerkristallen volledig zijn
opgelost (proeven) en het een mooi luchtig geheel is;
Spatel voorzichtig de poedersuiker er door, met voorzichtig wordt
bedoeld dat het spatelen zachtjes in lange langzame halen moet
gebeuren, de poeder suiker kan er in een keer in als het moet.
Verdeel het eitwit in klonten, bolletjes, bootjes of zo met een
eetlepel over het bakpapier dat op een alu-plaat ligt;
In de oven gedurende circa 30 - 60 minuten afhankelijk van hoe groot
de meringues zijn en hoe hard je ze van binnen wilt (kleine eetlepel
meringues zijn na 30 minuten mooi gaar, nog wel wit, maar nog
enigzins zacht van binnen) |