Recept 11, Meringues.

IngrediŽnten voor 4 personen:

1 mespunt zout (ca 3 gram)
100 g eiwit (ca 3 grote eieren, gescheiden)
150 g fijne kristalsuiker
100 g poedersuiker, gezeefd

Bereiding:

Meringue is een soort schuimgebakje, dat oorspronkelijk uit Zwitserland (Meiringen in kanton Bern) komt, maar ook in Frankrijk en BelgiŽ met dezelfde naam en Duitsland (onder de naam Baisser) te vinden is.
Voorbereiding:
Verwarm de oven op 110 graden Celsius, met luchtcirculatie.
De gardes van de mixer en de kom moeten brandschoon zijn, anders wordt het eiwit niet stijf.
Bereidingswijze:
Zeef de poedersuiker
Scheid de eieren.
Klop het eiwit met het zout met de mixer op de hoogste stand, rustig niet te veel bewegen, totdat het eiwit behoorlijk wat volume heeft;
Voeg dan 1 eetlepel kristalsuiker toe en mix verder, voorzichtig de suiker toevoegen, in het begin per lepel, zet de stand van de mixer op twee en mix verder totdat de suikerkristallen volledig zijn opgelost (proeven) en het een mooi luchtig geheel is;
Spatel voorzichtig de poedersuiker er door, met voorzichtig wordt bedoeld dat het spatelen zachtjes in lange langzame halen moet gebeuren, de poeder suiker kan er in een keer in als het moet.
Verdeel het eitwit in klonten, bolletjes, bootjes of zo met een eetlepel over het bakpapier dat op een alu-plaat ligt;
In de oven gedurende circa 30 - 60 minuten afhankelijk van hoe groot de meringues zijn en hoe hard je ze van binnen wilt (kleine eetlepel meringues zijn na 30 minuten mooi gaar, nog wel wit, maar nog enigzins zacht van binnen)