Recept 58, Runderrollade met knoflookgehakt uit de Römertopf

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g rundvlees (dunne lap)
zout, peper
300 g rundergehakt
1 theelepel majoraan
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 ei
1 beschuit
verse peterselie
2 eetlepels boter
150 g Parijse worteltjes
400 g krieltjes
250 g bloemkoolroosjes (vers of diepvries)
1 glas rode wijn
4 eetlepels rundvleesfond
1 klein bekertje slagroom

Bereiding:

Zet de Romeinse braadschotel volgens voorschrift al of niet in water weg.
Klop de lap rundvlees plat en bestrooi hem met zout en peper.
Kruid het gehakt met de majoraan, fijngehakte ui, knoflook uit de pers, wat versgeknipte peterselie, zout en peper en vermeng het met het ei en de fijngewreven beschuit.
Vorm hiervan een rol met een lengte die past op de breedte van de vleeslap.
Rol de vleeslap om de gehaktrol en ombind hem met keukengaren.
Bestrijk de rollade met de zachte boter en leg hem met de naad naar beneden in de (uitgelekte) braadschotel.
Leg de groenten erbij en schenk de wijn erover.
Zet de schotel in de oven, stel de oven in op 200ºC en laat het gerecht, als de temperatuur is bereikt, in 1½ uur garen.
Schenk de slagroom over de groenten, schep om en zet de schotel nog 15 minuten, zonder deksel, in de oven.
Bestrooi met peterselie.