Recept 49, Irish stew uit de Römertopf

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g mager schapen- of lamsvlees
250 g uien
250 g witte kool
250 g sperziebonen
500 g aardappelen
peper, zout
(1 theelepel komijn)
1 teentje knoflook
2 eetlepels boter
2 eetlepels gehakte peterselie
11/2 kop water of bouillon

Bereiding:

Snipper de groenten en aardappelen grof, snijd het vlees in blokjes en vermeng beide met peper, zout, het fijngewreven teentje knoflook en naar verkiezing komijn.
Doe het mengsel over in de natgemaakte Römertopf en giet er de bouillon over.
Leg het deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de oven in op 200ºC en laat het gerecht in ± 2 uur gaar stoven.
Maak het voor het opdienen af met boter en bestrooi iedere portie met peterselie.
N.b.: Neem voor dit gerecht geen boontjes uit blik; hiervan is de kooktijd veel minder lang en één van de geheimen van een goede Irish stew is, dat het gerecht tijdens het stoven wordt omgeroerd.
Variatie:
Vervang één van de groenten door een gelijke hoeveelheid geschilde tomaten. Dit is zeer pikant.