Recept 85, Aardappelgratin met prei en carbonarasaus.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 preien
3 eetlepels vloeibare margarine
500 ml melk
1 volle theelepel gemalen nootmuskaat
1 zakje Knorr Mix voor Macaroni Carbonara
200 g geraspte Gruyère
extra nodig: ovenschaal, aluminiumfolie

Bereiding:

Heerlijke aardappelgratin. Deze gratin van aardappel en prei combineert heel goed met feestelijk geroosterd vlees. Maar zo’n overheerlijke aardappelgratin smaakt ook prima als dagelijkse maaltijd. Zoete prei en aardappel overdekt met een romige carbonara 1 kg aardappelen. Verwarm de oven voor tot 200°C. Schil en snijd de aardappelen in plakjes. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen. Vet de ovenschaal in met 1 eetlepel van de vloeibare margarine. Verhit 2 eetlepels vloeibare margarine en bak de prei al omscheppend op een laag vuur in ca. 5 minuten tot de prei zacht is. Roer de melk met de nootmuskaat en de inhoud van het zakje Knorr Mix voor Macaroni Carbonara door elkaar.
Verdeel 1/3 deel van de aardappelen dakpansgewijs over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de helft van de prei en 1/3 deel van de kaas erover. Herhaal deze lagen nogmaals. Verdeel de rest van de aardappelen erover en bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de aardappelgratin afgedekt met aluminiumfolie 30 minuten in de voorverwarmde oven. Verhoog de temperatuur tot 225°C, verwijder het aluminiumfolie en bak de gratin nog ca. 25 minuten totdat de aardappelen gaar en de bovenzijde goudbruin is. Laat de gratin 10 minuten rusten alvorens aan te snijden.
VARIATIETIP:
Deze verrukkelijke aardappelgratin met prei en carbonarasaus combineert goed geroosterd vlees maar ook met een frisse salade smaakt dit heerlijke ovengerecht prima.
TIP:
Verse prei smaakt scherper dan ui maar door de prei zachtjes gaar te smoren krijgt de prei een milde, zachte en wat zoete smaak.
 

 

Bron: www.knorr.nl