We weten dat
sommige mensen dezer dagen onze Zweedse balletjes missen”, reageert
Lorena Lourido, foodmanager bij de meubelketen. ,,Thuisblijven kan
lastig zijn, maar we willen helpen door het leven iets makkelijker
en leuker te maken. Bon appétit of smaklig måltid, zoals we dat
zeggen in Zweden!” Recept vrijgegeven door Ikea zelf (20-4-2020).
Voor de gehaktballetjes:
500 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
1 ajuin, fijn gesneden
1 teentje look (geplet of gesneden)
100 g broodkruimels
1 ei
5 eetlepels volle melk
zout en peper
Voor de saus:
scheutje olie
40 g boter
40 g bloem
150 ml groentebouillon
150 ml runderbouillon
150 ml (slag)room
2 theelepels sojasaus
1 theelepel Dijonmosterd |
Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers.
Voeg er de ajuin, look, broodkruimels en het ei aan toe, en meng
alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en
peper.
Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek
het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor
zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het
warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken
tot ze aan alle kanten bruin kleuren.
Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en
plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op
zo’n 180 graden C.
Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij
en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en
blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het
geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker
kan worden.
Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen -
frietjes, krieltjes of puree. |