voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
¾ kg bosbessen, paneermeel, suiker |
Eenvoudig gistdeeg zonder
ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet
wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en
lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek
afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen
is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem
bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin
doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat
opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op
een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork
inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens recept, prik de gerezen bodem in
en bestuif ze met paneermeel. Was de bosbessen en verwijder de
steeltjes, laat ze daarna goed uitdruipen. Strooi op de vlaaibodem
een laagje suiker en doe de bosbessen erop. De vlaai dan in 15 min.
bij 215ºC. bakken. Als de vlaai uit de oven komt met suiker
bestrooien. |