Dit gerecht met tonijn is
in combinatie met gekookte rijst of pasta een heerlijke voedzame
maaltijd.
4 tonijnbiefstukken (elk ongeveer 150 g)
3 ml (2 eetlepels) zonnebloemolie
sap van 1 citroen
55 g bloem
45 ml (3 eetlepels) olijfolie
1 grote ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, geperst
125 ml witte wijn
25 g boter
4 tomaten, ontveld en in plakjes
zout en versgemalen zwarte peper
15-30 ml (1 … 2 eetlepels) fijngesneden
verse oregano
verse takjes kruisen, voorgarnering |
Vul de binnenste pan van
een hogedrukpan met 250 ml water. Bestrijk de tonijnbiefstukjes met
de zonnebloemolie, besprenkel ze met citroensap en haal ze
vervolgens door de bloem. Zachtjes schudden om overbodige bloem te
verwijderen.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de vis totdat hij aan
beide kanten bruin is. Haal de vis uit de pan met behulp van een
schuimspaan. Afdekken en warm houden.
Doe de ui in de pan en fruit deze 5 minuten op een laag vuur. Af en
toe roeren.
Doe ui en knoflook in de snelkookpan en leg de vis erbovenop. Giet
hier de witte wijn overheen. Smelt de boter in een aparte pan, voeg
de tomaten toe en roerbak deze 1 minuut. Op smaak brengen met zout
en peper en vervolgens de oregano erdoor roeren. Voeg de tomatenmix
toe aan de inhoud van de snelkookpan.
Sluit het deksel van de snelkookpan hermetisch af en kook de inhoud
7 minuten onder druk. Laat de stoom snel vrij en haal het deksel
eraf.
Leg de tonijnbiefstukken en groenten op voorverwarmde borden en
garneer het gerecht met verse kruidentakjes.
Serveertip:
Serveren met gekookte verse pasta, rijst of noedels en verse
seizoensgroenten, bijvoorbeeld lentegroenten en bloemkool.
Variaties:
Vervang de tonijn door zalmmoten.
Vervang de gewone tomaten door gele tomaten of Roma tomaten.
Gebruik fijngesneden verse marjolein of basilicum in plaats van de
oregano. |