voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg rabarber, suiker, 3 blaadjes gelatine of 8 g aardappelmeel |
De gist met een klein
gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de
bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg
kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een
warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg
opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en
het deeg uitrollen. De plaat beboteren en het deeg erin doen. Het
deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet
zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een
warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken.
Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens recept. Was de, liefst mooie
rood gekleurde rabarberstelen goed en snijd deze in gelijkmatige
stukken. De stukjes in een bodempje water met wat suiker tegen de
kook aan zachtjes verwarmen, zorg dat ze niet stuk gaan. De stukjes
uit het vocht halen en af laten koelen. Verdeel de rabarberstukjes
over de vlaaibodem en bestrooi ze dan met suiker. Bak de vlaai in 15
min. bij 210ºC. gaar en bruin. Laat de vlaai dan afkoelen. Bindt dan
2 dl rabarbervocht met de 3 blaadjes gelatine. De gelatine eerst in
koud water laten weken. Voeg suiker naar smaak toe. In plaats van
gelatine kan men ook aardappelmeel gebruiken. Het rabarbervocht
wordt dan gebonden met het meel waarna het lauw over de vlaai kan
worden gegoten. Om een mooie rode kleur te krijgen kan men ¼ van de
gelatine vervangen door rode gelatine en kan men bij het
aardappelmeel wat rode limonadesiroop doen. |