Recept 62, Soep met boerenkool en chorizo.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 prei
1 ui
2 teentjes knoflook
500 g vastkokende aardappelen
500 g verse boerenkool
250 g chorizo, in dikke plakken
2 eetlepels vloeibare margarine
2 Knorr Bouillonketeltjes Kip

Bereiding:

Spannend boerenkool recept. Vanavond koken we caldo verde, soep met boerenkool en pittige chorizo. Deze traditionele Portugese caldo verde zal zeker in de smaak vallen bij het hele gezin. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Verwijder de harde nerven uit de boerenkoolbladeren en hak de boerenkool grof. Snijd de plakjes chorizo in vieren. Verhit de vloeibare margarine op halfhoog vuur in een ruime pan en bak de prei met de ui en de knoflook al omscheppend in ca. 5 minuten zacht en glazig.
Voeg de aardappelen toe en bak 5 minuten al omscheppend mee. Voeg 1 l water en de inhoud van de Knorr Bouillonketeltjes Kip toe en breng alles aan de kook. Laat de aardappelen in de soep op een laag vuur in ca. 10 minuten gaar koken. Voeg de boerenkool toe en kook nog 10 minuten mee.
Bak intussen de chorizo in een droge koekenpan met antiaanbaklaag knapperig uit. Schep de helft van de chorizo door de soep. Verdeel de soep over borden of kommen en bestrooi met de rest van de chorizo.
TIP:
Vervang de verse boerenkool door diepvries boerenkool. Ook kun je de soep maken met in reepjes gesneden palmkool. Wil je eens een bijzonder snackje maken? Van zelfgemaakte boerenkoolchips zal iedereen smullen! Droog de van de nerven gescheurde en gewassen boerenkool goed met keukenpapier. Leg de bladeren op een met een bakmatje bekleed bakblik. Druppel er olijfolie over en bestrooi met zout of kerriepoeder naar smaak. Bak de boerenkool in een voorverwarmde oven (220°C) totdat ze knapperig maar nog wel donkergroen zijn.